Arbeidsrecht

Wat valt er onder arbeidsrecht?

Wat valt er onder arbeidsrecht?

Het arbeidsrecht bestaat in principe uit een heleboel wetten en regels, uiteindelijk komt het er echter op neer dat zowel de werknemer als werkgever wettelijk verplicht zijn om zich aan de in de arbeidsovereenkomst gemaakte afspraken te houden. Mocht één partij zich hier niet aan houden kan de andere partij via deze wet afdwingen dat dat alsnog gebeurt. In principe beschermt het arbeidsrecht beide partijen. Het beschermt de werknemer tegen het krijgen van te weinig salaris of tegen een te dominante werkgever en het beschermt de werkgever tegen werknemers die niet genoeg uren maken en hem op die manier proberen uit te buiten.

Welke plichten heb je als werknemer?

Je gaat door het ondertekenen van een contract een overeenkomst aan met een bedrijf. Hierin staat bijvoorbeeld het aantal uur, salaris, vakantiedagen en werkzaamheden beschreven. Hier moet je je als werknemer altijd aan houden, als dit niet gebeurt kan de werkgever je zonder pardon op staande voet ontslaan wegens bijvoorbeeld werkweigering. Houd als werknemer dan ook altijd rekening met de afspraken die er gemaakt zijn, teken ook niets zonder het eerst goed door te lezen.

En welke rechten heb je?

Uiteraard heb je als werknemer niet alleen maar plichten, je hebt ook rechten. Zo heb je het recht op loon, dit is in de arbeidsovereenkomst afgesproken en je werkgever moet zich hier te allen tijde aan houden. Ook heb je als werknemer recht op vakantiegeld en een bepaald aantal vrije dagen per jaar. Als één van deze afspraken niet door de werkgever nagekomen wordt dan kan je hier als werknemer actie op ondernemen. Je zou dan bijvoorbeeld het achterstallig loon kunnen vorderen als deze niet betaald is.

Wat kan je doen bij arbeidsconflicten?

Het is niet gek dat je tenminste één keer in je leven in conflict raakt met je werknemer of werkgever. Het hoeft hierbij niet direct te gaan over het niet houden aan gemaakte afspraken, het kan ook gewoon voorkomen dat je werkgever graag wilt dat je minder uren gaat maken of dat de werknemer zelf juist minder uren wilt gaan maken. Je moet in een dergelijke situatie altijd proberen met elkaar om tafel te gaan om samen een oplossing te vinden, echter lukt dit natuurlijk niet altijd. Als dit het geval is, kan je een arbeidsrecht advocaat of jurist inhuren. Deze zullen samen met jou bekijken hoe beide partijen hier het beste uit kunnen komen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *